De euforie over de bitcoin steekt langzaam weer de kop op. Cryptobeleggers putten hoop uit een aantal factoren die de digimunt miljarden dollars aan instroom kunnen opleveren.

Het recente herstel van de koers van de bitcoin is in een stroomversnelling geraakt. De belangrijkste cryptomunt won er in de afgelopen vier handelsweken ongeveer 25 procent bij.

De bitcoin is er nu in geslaagd om de symbolisch belangrijke grens van 8.000 dollar te slechten. Met het huidige aantal van iets meer dan 17 miljoen munten die in omloop zijn, heeft de bitcoin nu een marktkapitalisatie van ruim 142 miljard dollar bereikt.

BlackRock stuwt mede de euforie

Volgens experts is een significante reden voor de laatste koerswinsten de speculatie in de cryptomarkt over een mogelijke interesse van BlackRock om in virtuele valuta’s zoals de bitcoin te stappen.

De grootste vermogensbeheerder ter wereld heeft een eigen werkgroep opgericht die zich alleen bezighoudt met het onderwerp blockchain en in het verlengde daarvan digitale valuta’s, zo werd recent door BlackRock in Nederland bevestigd. +

Topman Laurence Fink erkende eveneens op de Amerikaanse zakenzender CNBC dat deze werkgroep bestaat. Sinds 2015 al, maar het bestaan daarvan is onlangs pas in de publiciteit gekomen.

Nieuwe bitcoingolf

De impact van het nieuws over BlackRock moet volgens analisten niet worden onderschat. Sommigen rekenen op een omkering van de trend in de cryptowereld, aangezien deze vermogensbeheerder ook andere vermogensbeheerders, banken en verzekeringsmaatschappijen zou kunnen inspireren.

"Dat BlackRock naar cryptowaarden kijkt, is geen verrassing maar zeker een goede ontwikkeling voor de cryptomarkt", meent portefeuillemanager Chris Yoo van Black Square Capital Management.

De sterke toename van het handelsvolume zou een eerste indicatie kunnen zijn van een mogelijke omkering van de trend. Laten we even verder speculeren over een entree van BlackRock in de markt voor cryptomunten. Mocht dat plaatsvinden, dan kan het niet anders dan dat dit gevolgen heeft voor de houding van de Amerikaanse waakhond op de financiële markten.

De Securities and Exchange Commission (SEC) kan niet om een partij als BlackRock heen. Als BlackRock serieus aanstalten maakt om in te stappen, dan kan dit de koudwatervrees wegnemen van institutionele beleggers die geïnteresseerd zijn in digitale munten. Concurrent Fidelity sorteert al geruime tijd voor en werkt aan diverse producten op dit gebied.

Het event van het jaar

De SEC gaat deze zomer nog besluiten of een eerste Exchange Traded Fund (ETF) op bitcoins er mag komen. Dat zou waarschijnlijk het hoogtepunt van het beursjaar 2018 zijn, althans in cryptoland.

Een ETF is een op de markt verhandelbare tracker, die de koers van de bitcoin volgt. Dat kan een manier zijn om op de bitcoinkoers te beleggen zonder zelf de munten te kopen.

Zo'n indexfonds (op bitcoins) zou de deelnamemogelijkheden aanzienlijk vereenvoudigen voor beleggers. Niet alleen wordt het voor institutionele beleggers gemakkelijker om in te stappen, maar de kans is groot dat ook het leger aan weifelende particuliere beleggers dan gemakkelijker over de streep wordt getrokken om te investeren in deze digitale valutacategorie.

Met grote waarschijnlijkheid betekent dit op zijn beurt dat een dergelijk indexfonds een grote instroom van kapitaal aan gaat trekken. ETF's die via de beurs worden verhandeld zouden investeerders veel gedoe besparen, de transparantie van de handel kunnen verbeteren, sterk vereenvoudigde investeringsmogelijkheden bieden en het vertrouwen van een massapubliek kunnen winnen.

Met het oog op bovenstaande mag niet vergeten worden dat iShares, BlackRocks platform voor ETF's, wereldwijd de grootste aanbieder is van ETF's. Als een bitcoin-ETF daaraan toegevoegd wordt, stijgt de cryptomunt mogelijk flink in waarde.

Auteur: Wim Groeneveld

LEES OOK OP FINANZEN.nl: